Zainwestuj w swoje zdrowie

akże o zwyczajną użyteczność ? jedzenie posiłków przy problemie z bolącym zębem staje się katorgą, a nie ma najmniejszego sensu w jej przeżywaniu. Każdy ból dziąsła czy zęba powinien sprawić, że skonsultujemy s

Zainwestuj w swoje zdrowie

Kiedy boli...

Konieczność troszczenia się o zęby nie zawsze sprawia nam przyjemność, ale pewnych rzeczy niestety nie oszukamy. Nie chodzi bowiem jedynie o ich estetykę, ale także o zwyczajną użyteczność ? jedzenie posiłków przy problemie z bolącym zębem staje się katorgą, a nie ma najmniejszego sensu w jej przeżywaniu.
Każdy ból dziąsła czy zęba powinien sprawić, że skonsultujemy się z dentystą. Inaczej może dojść do niechcianych komplikacji, a dodatkowo dni spędzone w takim stanie szybko stają się mocno frustrujące. Umawiając się na wizytę możemy być pewni, że w szybkim tempie wyeliminujemy dręczącą nas niedogodność.
Fachowe narzędzia każdego profesjonalisty sprawiają, że naprawa czy usuwanie zębów nie są obecnie czymś potwornie bolesnym. Użycie właściwego znieczulenia niweluje podrażnienie nerwów przy wyszarpnięciu zepsutej kości, a przeprowadzone następnie czynności pozwalają nam błyskawicznie zapomnieć o ewentualnych nieprzyjemnościach związanych z luką w uzębieniu.


Profilaktyka próchnicy

Najlepszą profilaktyką próchnicy jest edukacja i wdrażanie właściwych nawyków higienicznych u dzieci. Próchnica jest jedną z chorób cywilizacyjnych i jej powstawaniu sprzyja częste spożywanie wysoko przetworzonej żywności, zawierającej duże ilości cukrów.

Tak więc dla zdrowia zębów warto ograniczać słodycze. Następujące węglowodany mają działanie próchnicogenne: sacharoza (czyli nasz pospolity biały cukier), glukoza, fruktoza oraz maltoza.

Dobrze jest stosować nici dentystyczne oraz płyny do płukania ust, nie wspominając o "tradycyjnym" szczotkowaniu zębów.

Przyczyną próchnicy są po prostu bakterie, które atakują osłabione środowiskiem kwasowym szkliwo, dlatego tak ważna jest higiena - bakterie po prostu giną. Jednak to środowisko kwasowe powoduje osłabianie się szkliwa, a takie efekt powstaje z powodu węglowodanów. Tak więc - dbanie o zęby to również dbanie o dietę.


Kontrowersyjna hipoteza

Poza słodyczami nie najlepiej na stan zębów wpływa również... chleb nasz powszedni. Co mam na myśli? Zacznijmy od teorii.

Na podstawie tego jak wygląda uzębienie u zwierząt można określić ich sposób odżywiania się. Roślinożercy mają najlepiej rozwinięte siekacze, mięsożercy kły. Człowiek teoretycznie jest wszystkożernym typem ssaka.

Jednak chleb i produkty z ziaren (zwłaszcza takie, gdzie ziarno jest w całości) mogą powodować problem. I nie mam tutaj na myśli celiakii, czy nietolerancji glutenu. Po prostu zboża są twarde i bardzo "ścierne" - tak tez działają na nasze zęby - ścierają szkliwo, osłabiają je.

To tylko teoria, jednak wydaje się nie być pozbawiona sensu. Oczywiście to nie znaczy, że musimy rezygnować z jedzenia chleba. Pamiętajmy jednak, że nie wszystko co wydaje nam się zdrowe, musi takie być.