Suplementacje dla sportowców? Nie tylko!

Dodane: 23-07-2016 20:15
Suplementacje dla sportowców? Nie tylko! Przy wyborze marki odżywek należy kierować się wszelkimi opiniami. Bardzo ważna jest czystość i przyswajalność. Generalnie można również zasięgnąć rady w jakimś sklepie, np. odżywki białkowe sklep.

O białkach

Białka budują nasz organizm - o tym prostym fakcie dowiadujemy się na lekcjach biologii. Ale co to właściwie znaczy w kontekście odżywiania? Po pierwsze - organizm sam z siebie sobie tych białek nie dostarczy, musimy zapewnić odpowiednią ich ilość w diecie. Najlepszym źródłem białka jest mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, jednak ważna jest również proporcja białka do tłuszczy. Dlatego wieprzowina jest niezdrowa - mimo sporej zawartości protein ma bardzo dużo tłuszczu. Najlepiej sięgać po białe ryby i drób, zwłaszcza indyka. Jeśli zrezygnowaliśmy ze spożywania mięsa, bądź nie możemy go jeść, to wśród roślin najbogatsze w aminokwasy są rośliny strączkowe - ich wybór jest ogromny, nie jesteśmy wcale skazani na soję! Fasola, soczewica, ciecierzyca - warto spróbować, również jeśli nie jesteś wegetarianinem.


Wzmocnienie organizmu

Wśród preparatów wzmacniających organizm istnieje naprawdę wiele produktów, spośród których możemy wybrać substancje odpowiednie dla naszego ciała. Okazuje się bowiem, że każdy człowiek może mieć różne potrzeby pomimo podobnej aktywności. Największą popularnością , oprócz dostępnych właściwie nawet już w sklepach spożywczych suplementów diety cieszą się odżywki białkowe.

Należą one do tej grupy preparatów, które wzbogacają nasz organizm w konkretne składniki. Tego rodzaju substancje są dostępne między innymi w specjalnych sklepach dla sportowców, jednak coraz więcej osób decyduje się na zakup takich substancji za pośrednictwem Internetu. Zażywanie takich substancji staje się coraz bardziej popularne również z tego względu, że jest to szybka i skuteczna metoda na wzmocnienie organizmu.


Aminokwasy - za WikipediÄ…

Aminokwasy (aa, AA1, z ang. amino acids) ? grupa organicznych związków chemicznych zawierających zasadową grupę aminową oraz zasadniczo kwasową grupę karboksylową ?COOH, lub w ujęciu ogólniejszym, dowolną grupę kwasową2.

Przykładem aminokwasu zawierającego grupę sulfonową ?SO3H jest tauryna (kwas 2-aminoetanosulfonowy), natomiast zawierającego grupę fosfonową ?C?PO3H2 jest ciliatyna3 (kwas 2-aminoetanofosfonowy).

Grupa aminowa może być pierwszorzędowa (?NH2), drugorzędowa (?NHR), trzeciorzędowa (?NR2), lub czwartorzędową amoniową (?NH3+). Aminokwasy zawierające czwartorzędową grupę amoniową to związki z grupy betain4, a ich przedstawicielem jest N,N,N-trimetyloglicyna (betaina), (CH3)3N+CH2COO?.

Ponieważ aminokwasy zawierają zarówno grupę kwasową, jak i zasadową, zachodzi w nich wewnątrzcząsteczkowa reakcja kwas-zasada i związki te istnieją głównie w formie jonów obojnaczych. Jony obojnacze aminokwasów są rodzajem soli wewnętrznych (amfolitami), dlatego mają wiele właściwości typowych dla soli: są substancjami krystalicznymi o wysokich temperaturach topnienia, wykazują duże momenty dipolowe, są rozpuszczalne w wodzie, ale nierozpuszczalne w węglowodorach5.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Aminokwasy