Rodzaje suplementacji w sporcie

Dodane: 16-07-2016 13:38
Rodzaje suplementacji w sporcie Jednym z silnie rekomendowanych rodzajów białek jest białko serwatkowe. Takie białko można nabyć np. w białko serwatkowe sklep.

Sklepowe izotoniki

Izotoniki w sklepach kuszą intensywnymi kolorami, wysportowanymi sylwetkami na etykietach i rzeko dobrym działaniem na nasze ciało. Niestety znaczna większość to przesłodzone napoje o zawartości kilku minerałów i soli.

Zamiast sklepowych napojów tego typu warto przyrządzić je sobie samemu- w domowym zaciszu. Składniki i końcowy smak można dostosować do własnych preferencji. Ja polecam izotonik z miodem, cytryną, imbirem i oczywiście solą morską. Świetnie nawodni nasz organizm i uzupełni sporo potrzebnych soli mineralnych. Można też użyć wysoko mineralizowanej wody, co tylko poprawi skład naszego napoju.


Kiedy sięgnąć po suplementy?

Dieta powinna być podstawą zmian w naszym życiu, nie ważne czy zaczynamy ćwiczyć, czy po prostu chcemy bardziej zadbać o zdrowie. Suplementy diety powinny być, zgodnie z nazwą jedynie suplementami, a nie głównymi źródłami danych składników odżywczych.

Co powinniśmy suplemetnować? Jedynie rzeczy, które ciężko będzie nam dostarczyć w codziennej diecie. Dla intensywnie ćwiczących na pewno będzie to białko, ponieważ jest to mimo wszystko dość trudny składnik do wprowadzenia w dużej ilości w normalnej diecie.


Budulec mięśni, czyli o aminokwasach

Aminokwasy, czyli białka to podstawowy budulec tkanek w naszym ciele. Istnieją wyspecjalizowane aminokwasy, które ułatwiają budowę mięśni i to właśnie te typy białek przyjmują sportowcy, aby zwiększyć skuteczność swojego treningu.

Ilość przyjmowanego białka na dobę powinna być ustalona na podstawie ilości masy mięśniowej lub całościowej organizmu. Przyjęło się, że powinno się podawać około 2 g białka dla osób ćwiczących, a więcej dla intensywnie uprawiających sport. Najlepiej jest je przyjmować w diecie, razem z innymi składnikami odżywczymi, jednak przy większym zapotrzebowaniu może być ciężko taką dietę ułożyć, więc warto się wspomóc białkiem serwetkowym.