Białka i ich podział
Odżywki i suplementy białkowe dzielą się na różne rodzaje i typu ze względu na przykład na zawartość białka, czy obecność innych składników. I tak mamy kazeinę, białka wołowe, hydrolizaty białek jajecznych oraz izolaty serwatkowe. Dla sportowców poleca się stosować kilak rodzajów odżywek, aby jak najbardziej kompleksowo zapewniać organizmowi dostęp do różnych frakcji białek i aminokwasów.
Oprócz tego niektóre odżywki mają w sobie dodatkowe składniki. Są odżywki białkowo- węglowodanowe, które powinny być przyjmowane po treningu w celu przyspieszenia regeneracji oraz odżywki zawierające rożne frakcje białek, tzw. matriksy białkowe.
Proste w użyciu - odżywki białkowe
Odżywki i suplementy sportowe powinny zaopatrywać sportowca we wszelkie makro i mikro elementy, które ich organizm potrzebuje. Wygodna forma stosowania odżywek znacznie ułatwia dostarczenie tych elementów, zwłaszcza, że mało kto ma na tyle czasu, żeby przygotowywać sobie 5 posiłków dziennie. Dlatego też odżywki, a zwłaszcza odżywki białkowe, stały się bardzo popularne w ostatnich latach wśród ludzi aktywniejszych fizycznie.
Odżywki mogą być przygotowane nawet w mało wyposażonym pomieszczeniu socjalnym w każdej pracy, więc praca na cały etat nie musi oznaczać, że trzeba rezygnować z posiłku. Generalnie odżywki i ich stosowanie jest dobrym pomysłem na dostarczenie składników odżywczych do diety.
Zmiana trybu życia
Warto coś zrobić pozytywnego ze swoim ciałem, odwdzięczy się nam za to dobrym samopoczuciem i zdrowiem. Wiele osób wybiera do tego celu siłownię, co generalnie jest bardzo dobrym pomysłem, gdyż wiele klubów sportowych to już nie tylko siłownie, ale całe kompleksy ćwiczebne. Wiele z nich ma w swojej ofercie jogę, fitness, spinning i wiele zajęć tematycznych (płaski brzuch, zdrowe plecy itp.).
Warto również równolegle z siłownia zacząć stosować odpowiednią dietę, ponieważ bez niej nasze wysiłki mogą spalić na panewce. Dobra i zbilansowana dieta i ćwiczenia to podstawa dla osiągnięcia naszych celów i nie ważne czy jest to redukcja tkanki tłuszczowej, czy zwiększenie masy mięśniowej.