O "s艂ynnych" 贸semkach

ostry dy偶ur dentystyczny bielsko
Z臋by m膮dro艣ci (艂ac.
dens serotinus, pot.
"贸semki") ? zwyczajowe okre艣lenie trzecich z臋b贸w trzonowych u cz艂owieka.
Cz艂owiek ma cztery takie z臋by ? s膮 one ostatnimi z臋bami z ka偶dej strony, zar贸wno w szcz臋ce, jak i w 偶uchwie. Okres ich wyrzynania si臋 jest bardzo r贸偶ny ? najcz臋艣ciej przypada mi臋dzy 17.

a 21.

rokiem 偶ycia, czasem jednak mo偶e trwa膰 nawet do 40.
Wyrzynaniu si臋 z臋b贸w m膮dro艣ci zwykle towarzyszy b贸l.

Ponadto 贸semki nie zawsze wyrzynaj膮 si臋 ca艂kowicie, mog膮 wychodzi膰 pod nieprawid艂owym k膮tem, a czasem nie pojawiaj膮 si臋 wcale.

Z臋by m膮dro艣ci uwa偶a si臋 za narz膮dy szcz膮tkowe u cz艂owieka. S膮 one najbardziej nara偶one na pr贸chnic臋 ? zar贸wno ze wzgl臋du na trudny dost臋p do nich szczoteczk膮 do z臋b贸w, jak i zaleganie w ich okolicach pokarmu.

Ponadto bior膮 ma艂y udzia艂 w rozdrabnianiu pokarmu, za to mog膮 wystawa膰 pod innym k膮tem ni偶 linia pozosta艂ych z臋b贸w.

Z tych wszystkich powod贸w panowa艂 niegdy艣 w艣r贸d dentyst贸w pogl膮d, i偶 z臋by te nale偶y zawsze usuwa膰, jako ma艂o przydatne cz艂owiekowi, a nios膮ce z sob膮 du偶o r贸偶nych problem贸w. Obecnie odchodzi si臋 od tego typu praktyk.殴r贸d艂o: https://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C4%85b_m%C4%85dro%C5%9Bci

O przyczynach powstawania pr贸chnicy

Aby dosz艂o do rozwoju pr贸chnicy musz膮 jednocze艣nie zaistnie膰 cztery czynniki: bakterie cukry podatno艣膰 z臋b贸w czas Ka偶dy z nich jest czynnikiem koniecznym, lecz niewystarczaj膮cym, do powstania pr贸chnicy. Bakterie G艂贸wnymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozw贸j pr贸chnicy s膮 L.
acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najwa偶niejsze to Streptococcus mutans.

Inne pr贸chnicotw贸rcze bakterie to: S.

salivarius, S. mitis, S.
sanguinis, Enterococcus faecalis.
Bakterie te s膮 zdolne do zainicjowania procesu pr贸chnicowego, poprzez wytwarzanie kwas贸w w wyniku metabolizowania cukr贸w (g艂贸wnie kwas mlekowy). Zakwaszone 艣rodowisko (pH poni偶ej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa. Ponadto bakterie te uczestnicz膮 w powstawaniu p艂ytki naz臋bnej.

Stanowi ona doskona艂e 艣rodowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem wzgl臋dnie beztlenowych. Cukry Cukry s膮 podstaw膮 metabolizmu bakterii.

Znajduj膮 si臋 w r贸偶nych pokarmach w r贸偶nych ilo艣ciach. Cukry wyst臋puj膮ce naturalnie w pokarmach maj膮 niewielkie znaczenie dla rozwoju pr贸chnicy.

Wi臋ksz膮 rol臋 odgrywaj膮 rafinowane cukry sztucznie dodawane do pokarm贸w.

Cukry r贸偶ni膮 si臋 swoim dzia艂aniem pr贸chnicotw贸rczym.
Najbardziej do jej rozwoju predysponuj膮 sacharoza, glukoza i fruktoza.
Skrobia ma znikomy wp艂yw na rozw贸j pr贸chnicy. Substytuty cukru takie jak aspartam nie wywo艂uj膮 pr贸chnicy. Bakterie bytuj膮ce w p艂ytce naz臋bnej reaguj膮 na zwi臋kszone st臋偶enie cukr贸w na trzy sposoby: przyspieszeniem metabolizmu, skr贸ceniem szlak贸w metabolicznych ? metabolizm cukr贸w jest ograniczony tylko do glikolizy i wytworzenia kwasu mlekowego (co prowadzi do zakwaszenia p艂ytki i demineralizacji twardych tkanek z臋ba), polimeryzacj膮 cukr贸w i ich zmagazynowaniem poza kom贸rk膮 (tak powstaje lepki, nierozpuszczalny polimer glukozy mutan, kt贸ry stanowi g艂贸wny element spajaj膮cy p艂ytk臋 naz臋bn膮). 殴r贸d艂o: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w#Przyczyny

Co robi膰 w sytuacji, kiedy z膮b zostaje wybity?

ostry dy偶ur dentystyczny bielsko W wyniku uraz贸w cz臋sto dochodzi do z艂amania lub wybicia z臋ba.
W przypadku drugiej z wymienionych sytuacji z膮b wypada z dzi膮s艂a razem z korzeniem.

Chocia偶 mog艂oby si臋 wydawa膰, 偶e trudno taki z膮b uratowa膰, w rzeczywisto艣ci jest to mo偶liwe, jednak du偶e znacznie ma czas i w艂a艣ciwe post臋powanie.

Przede wszystkim jak najszybciej nale偶y uda膰 si臋 na pogotowie stomatologiczne, a wybity z膮b przechowywa膰 w odpowiednich warunkach.

Najlepiej jest trzyma膰 go w ustach pod j臋zykiem uwa偶aj膮c na przypadkowe po艂kni臋cie.

Inne rozwi膮zania to umieszczenie go w mleku lub roztworze soli fizjologicznej ? takie dzia艂anie zwi臋ksza szanse na powodzenie, bo skutecznie chroni z膮b przed r贸偶nego rodzaju zanieczyszczeniami. .
Dodane: 12-01-2017 05:29

Tagi: dentysta dy偶ur dentystyczny stomatolog 24h bielsko