Czystość na pierwszym miejscu

Dodane: 21-09-2016 09:01
Czystość na pierwszym miejscu smary spożywcze

Chemia w domu

Nadmiar chemii szkodzi ? o tym chyba wie każdy, jednak mało kto tak naprawdę coś z tym robi. Nadmiar używania fosforanów ułatwia rozprzestrzenianie się glona w wodzie, substancje zapachowe powodują podrażnienia skóry.

Przy używaniu współczesnej chemii domowej należy zachować środki ostrożności: gumowe rękawice to absolutna podstawa. Należy też pamiętać, aby każdą powierzchnię mytą chemikaliami dokładnie spłukać lub wytrzeć szmatką z wodą, aby nie pozostawić środka czyszczącego na powierzchni. Ma to szczególne znaczenie zwłaszcza przy posiadaniu małych dzieci.


Kuchnia - kilka zasad

Zachowanie czystości w kuchni jest niezwykle ważną sprawą. Jest kilka prostych zasad, o których trzeba pamiętać. Przede wszystkim - naprawdę używanie różnych desek do krojenia warzyw i mięsa ma sens. Sporo warzyw i owoców spożywamy na surowo, a przecież nie dezynfekujemy deski. Nie wspominam już o takiej podstawie jak mycie owoców i warzyw - to sprawa nie tylko dotycząca bakterii, ale również nawozów i wosków, którymi są traktowane rośliny. Jeśli chcesz użyć skórki z cytrusów to kup te z certyfikatem bio - nie mogą wtedy zawierać szkodliwych wosków na skórce. Drewno w kuchni - ważna sprawa, zabezpieczajmy je specjalnymi olejami do drewna, które ma kontakt z żywnością. Dzięki temu nie tylko deska do krojenia będzie dłużej nam służyć, ale przede wszystkim taki olej zabezpiecza przed wnikaniem brudu w strukturę drewna, ma również działanie hydrofobowe, a pamiętajmy - bakterie uwielbiają rozwijać się w wodzie. Olejowanie desek, blatów i stołów to naprawdę nic trudnego.


Czystość w kuchni - bardzo ważna

Nie można czyścić dowolnymi detergentami sprzętu i wyposażenia, który ma kontakt z żywnością. Właściwości bakteriobójcze to nie wszystko, bardzo ważna jest nietoksyczność. Nie bez powodu nie myjemy naczyń domestosem, tylko używamy specjalnego biodegradowalnego płynu. Jest dużo specjalnych środków, które są nietoksyczne, ale wykazują działanie bakteriobójcze. Bardzo ważne jest utrzymanie w odpowiedniej czystości noży i desek, które mają kontakt z mięsem - najgorsze bakterie bytują własnie na resztkach z mięsa. Ważna sprawa - jesli odkamieniamy czajnik, używajmy środków do tego przeznaczonych, ponieważ w tym wypadku bardzo łatwo o wypadek.